Stina flyttet til Eventyrland

Svisdal gård
foto: Stina Fossan Svisdal

Et utflyttet Villingurmedlem. Stina har flyttet til et sted der bildene egentlig er som de vakreste postkort fra Norge

Stina er født og oppvokst på Forsand, langt fra der hun nå har bosatt seg. Hun og hennes familie har vært medlemmer i Villingur i flere år. Stina har vært aktiv rytter og deltatt på en rekke stevner, kurs og andre aktiviteter i Villingur, som dugnad 🙂
Stina er gift med Jørgen og sammen har de lille Ivar. Nå har de pakket alt de eier og flyttet til Svisdal i Sunndal, der Jørgen kommer fra.
Vi spurte henne om hun kunne dele litt fra det livet hun nå har startet ved Svisdal gård oppe på Nordmøre.

foto: Stina Fossan Svisdal

Gården Svisdal

Svisdal er en fjellgård som ligger 600 moh. Litt av en overgang for Stina som ikke har bodd så veldig høyt over fjorden tidligere.
Gården har vært i familien til Jørgen i flere hundre år, og det eldste huset er datert tilbake til 1692.
Stina, Jørgen og Ivar flyttet i august, og 1. September begynte de å drive gården som de endelig tar over i januar 2019.

Gårdsdrift

”På gården har vi hestene vi tok med oss fra Forsand; Prýði fra Slettabø, Æsa fra Ármóti og føllet hennes Ferð fra Slettabø. Vi har også 100 vinterfôra sauer og 13 melkekyr”, forteller Stina til oss.
Det har vært en hektisk oppstart for dem. De to første månedene har gått med til å lete etter sauer,så en kvige som stakk av og kalvet i skogen, bygging av stall i tillegg til en hel del forefallende arbeid.

foto: Stina Fossan Svisdal

Fortsatt hesteliv

Stina har innimellom alt gårdsarbeid startet innridning av Prýði, som hun tror skal bli en super ridehest. Hun har et veldig godt lynne og tar nye ting fort.
”Her rundt gården er det utrolig fine treningsmuligheter i skog og fjell. Ridebane kommer det forhåpentligvis på gården etter hvert- Foreløpig har jeg laget en rundpaddock av sauegrinder på den flateste plassen jeg fant”, forteller Stina. ”Litt ekstra trening med motbakke når jeg longerer er jo fint.”

Stallen står snart ferdig på Svisdal gård, det mangler kun boksskillene, så er den klar for at hestene kan flytte inn. ”Blir godt å få inn hestene”, sier Stina. Nå står hestene i en rundbuehall med fri tilgang på silo. Avlshoppa Æsa syns Stina er for tynn, og derfor er det godt å få henne inn slik at de får kontrollert fôropptaket bedre.

foto: Stina Fossan Svisdal

Fremtidsdrømmene på Svisdal gård

Det er mange drømmer og planer for gården. Stina og Jørgen håper å kunne bygge nytt løsdriftfjøs til melkekyrne og øke kvoten slik at de kanskje kan få 40 melkekyr etter hvert. Hvis markedet for sau blir bedre med årene håper de også å øke på med sau da dette er Jørgens store lidenskap.

foto: Stina Fossan Svisdal

Stina forteller hun har en drøm om å starte med turisme og gårdsmat med egen gårdsbutikk og overnattingsplasser. Siden antall hester merkelig nok bare øker på gården tenker hun også å starte med guidet ridetur til setra.  Rideturen til seters inkluderer selvfølgelig…rømmegrøt 🙂 Les mer om Inner Gammelsetra HER


Stina og Jørgen mangler ikke planer for årene som kommer. ”Vi får se hvor mange av dem som blir gjennomført og hvor mange år det tar før vi kommer skikkelig i gang”,sier Stina. De har nå fått tegninger til en vinterstue som skal bygges på hovedhuset, det er det første prosjektet deres.

foto: Stina Fossan Svisdal

Veldig gøy at Stina ville dele både bilder og hverdagen på en fjellgård langt borte fra oss her i Villingurland.  Men for et sted, helt fantastisk! Vi ønsker Stina og familien lykke til med driften på Svisdal, som ligger der «østenfor sol og vestenfor måne»i Eventyrland 🙂

Bildet under er tatt en av de siste dagene, vinteren er kommet til Svisdal.

foto: Stina Fossan Svisdal

”Håper at hvis noen av dere er i nærheten av Sunndal at dere kommer innom på besøk! Her er det både plass til flere folk og hester”, skriver Stina til slutt.

Søk opp og følg dem på Facebook og Instagram. Svisdal Gard