Om Villingur

Villingur er et lokallag i Norsk Islandshestforening  Geografisk dekker det Ryfylke i Rogaland med hovedaktiviteten i Forsand kommune. Kommunen har flott natur med Lysefjorden som midtpunkt og fjell rundt om på alle kanter. Mange ryttere i kommunen er lokalkjent i fjellheimen.  De siste årene har det blitt satsa mye på kurs med topp anerkjente instruktører.

Vi satsar og på et godt sosialt miljø som favner om alle våre medlemmer. Vi har en egen turgruppe som planlegger dags og helgeturer. Dette skaper miljø.  Villingurs medlemmer har gjort det svært godt i konkuransesamanheng, både i Norge og internasjonalt. Villingur har ca 90 medlemmar. Noen av medlemmene har flytta inn til Forsand for å bo her på grunn av hestemiljøet. Det er kjekt.

Klubben er oppkalt etter hesten Villingur.

Villingur ble avlet og født på Forsand i 1989. Faren er Kulur fra Eyrarbakki, og moren Skjóna fra Aase. Kulur ble andrepremiert på Island, og har flere andre og tredjepremierte avkom. Moren Skjóna har noen få avkom, deriblant Pila fra Haukali som igjen er moren til flere flotte avkom, blant annet tidligere landslagshest Spænir fra Haukali.

Bjarne Fossan var rytteren som temte og trente Villingur. Sammen hadde de mye moro på banen. Villingur ble både Norgesmester og Nordisk mester i T2 i 1996. I 1997 ble ikke Villingur og Bjarne tatt med på laget til tross for gode uttakingsprestasjoner.

Bjarne Fossan med Villingur. foto: Torstein Fossan

De var prøveryttere på VM i Seljord, og dommernes poenggivning viste at hvis denne ekvipasjen hadde gått konkurranse, hadde de hatt 2 plass etter uttakningen.

I 1998 var de på Nordisk i Danmark og fikk sølv i T2.

Bjarne sier at Villingur var i de tider en følsom og fantastisk kjekk hest å ri. En sånn hest man virkelig fikk et bånd til. Villingur strålte på konkurransebanen.

På grunn av at Villingur var den første islandshesten fra Forsand som ble kjent av gode konkurranseprestasjoner, valgte tidligere Forsand Fjellhestforening å kalle seg Villingur Islandshestforening når de stiftet foreningen i 2001. Forsand Fjellhestforening ble stiftet i 1977.

Villingur levde sin pensjonisttilværelse på Tryggvi Islandshestgård i Sandnes. Han var yndlingshesten til mange, men det var bare de yngste rytterne som fikk ri han. Han led av spatt, og etter mild jevn bruk ble han bedre men ikke frisk. Villingur ble avlivet på grunn av dette sommeren 2011.